2021. augusztus 21., szombat

Avengers Book Tag

Szokásos idősíkomon mozogva hoztam egy hónapos TAG-et :D Ezer köszönet a kihívásért és a türelemért Abethnek! <3


A feladat egyszerű: könyvet (vagy könyveket) kell írni az adott kategóriákhoz, némi rövid magyarázattal, hogy mi miatt sorolod oda.


Vasember

Egy könyv, ami megnevettetett

Terry Pratchett és Neil Gaiman Good Omens című regénye (magyarul Elveszett próféciák címen van). Ha még nem olvastátok, uzsgyi a könyvesbolt vagy a könyvtár, és van belőle egy minisorozat is, ami szintén zseniális lett, nem mellesleg a könyv hangulatát is nagyon jól hozza. Ez egy laza teadélutáni apokalipszisregény, kellő mondanivalóval, két nagyon szeretnivaló főszereplővel, végtelen szórakozást nyújt, és garantáltan nem egyszerolvasós, annyi rejtett humor és ötlet van benne. Mindemellett a mondanivaló is előmászik a lapokon, de úgy finoman a háttérben marad végig, inkább fel-felsejlik a legváratlanabb módokon.


Amerika Kapitány

Egy könyv pozitív üzenettel

Ide tudnám sorolni Rácz-Stefán Tibor összes könyvét, de hogy a legutóbbit emeljem ki, az Éld át a pillanatot! egy mestermű. Áthúzott egy olyan nehéz időszakomon, amikor már azt hittem, minden ami körülöttem van, elvesztette az értelmét és teljesen új életcélokat és életformát kell keresnem. Erre jött ez a könyv, és azt mondta nekem a benne rejlő összes mozzanattal, hogy igenis ott vannak azok a lehetőségek, csak én nem veszem észre, mert nem merek lépni, de bátraké a szerencse. Aztán még azt is mondta, hogy nincs CSAK jó még abban sem, amit egyébként szeretünk, és semmire nem cserélnénk fel az életünkben. Meg azt is, hogy türelmesnek lenni és időt adni aranyat ér. Első ránézésre mind egyszerű kijelentésnek hangzik, de ha nincs előtted példa, sokkal nehezebbnek, ha nem egyenesen lehetetlennek tűnik, hogy megvalósítsd. Ez a könyv pedig a valaha volt legjobb példa, ami bárki elé kerülhet! 


Fekete Özvegy

Egy könyv kick-ass női hőssel

Marrissa Meyer Cinder-sorozata. Cinder a legbadassebb női hős, akiről eddig olvastam. Erről nem tudok értelmesen nyilatkozni, menjetek olvasni! :D Igazi sci-fi az összes robotjával, űrhajójával, kütyüivel, és aktuálisabb, mint valaha a pestis-témával. De ez az, amit tényleg el kell olvasni, hogy megértsük, mi rejtőzik a vas alatt a vezetékekben - vagy a borító alatt a betűk mögött.


Sólyomszem

Egy könyv, amit jó lenne, ha többen olvasnának

Nina George Levendulaszobája. Annyira szép, ahogy építi a könyveket, mint terápiát, és a hozzá kapcsolódó gondolatot, hogy ha nem élsz, nem tudsz segíteni magadon, azok a bizonyos könyvek, elvek és elméletek önmagukban nem lesznek elegek. Pláne, hogy csak az élet közben derül ki, hogy ami a mi olvasatunkban jelent valamit, az egy más ember életében máshogy tükröződik, hiába legyen az a személy a hozzánk legközelebb álló. Emellett még nagyon sokat mond a megbocsátás-elengedés témáról, arról, hogy lehet egy kapcsolatot (vagy bármit) szépen elengedni. 

Egy kis egyetemi szakmai ártalom, de ez a könyv önmagában olyan, mint egy jó pszichológus.


Hulk

Egy könyv, ami feldühít

Ezzel lehet nem leszek népszerű, de Jókai Az arany emberétől a hideg kiráz. Úgy vélem, egy egészséges humanista feminizmusnál nincs bennem több, de az én egyébként meglehetősen békés lelkemet is feldúlta az, ahogyan a Jó Embernek beállított főhős bánik a nőkkel. Az összes nővel, aki abban a könyvben szerepel. Fejezzük is be, mielőtt kifüstölne a billentyűzet az ujjaim alatt.


Thor

Egy karakter, akinek csodálom az erejét

Rácz-Stefán Tibor Élni akarok!-jának Lillája egyszerűen fantasztikus! Az a felelősség, amivel az egész helyzetéhez, a betegségéhez áll, és ahogyan végig meg tudja őrizni a könyvön keresztül az optimizmusát kifejezetten felemelő.


Loki

Egy nagy meglepetést okozó csavar

Neil Gaiman Amerikai Istenekje. Ami ott a végén történt az a mai napig kísért - persze a jó értelemben. Már attól libabőrös leszek, ahogy rágondolok :D Ilyen zseniális plottwisteket szeretnék tudni én is írni, ennyire jól és így adagolva, és minden... Egyszerűen a tökéletes meglepetés.


Kihívás: Sajnos még mindig nem vagyok az aktivitás tetőfokán és nem egészen tudom, hogy kik aktívkodnak körülöttem, ha valaki szeretné, hajrá és linkelje, szívesen elolvasom mindenki válaszát! Ha pedig nem blogolsz, vagy nincs most aktív blogod, de mégis kitöltenéd, mi másra van a kommentszekció, ha nem erre! :D

2 megjegyzés:

  1. Juhhúú, egy másik Neil Gaiman rajongó! Zseniális az az ember. (Az én Avengers Book Tag listám (is) tele van az írásaival :D)
    Egyébként én speciel teljesen egyetértek veled Az arany emberrel kapcsolatban. A bit fücked up, if you ask me. De én, személy szerint ugyanígy vagyok Az ember tragédiájával meg az Egri csillagokkal is...
    Mindenesetre megyek felpakolni a listámra azokat a könyveket, amikkel még nem találkoztam és megtetszettek! Köszi az ajánlót! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neil Gaiman az Isten lába komolyan! :D Imádok mindent, amit ő írt :D
      Végre valaki megérti az ellenérzéseim Az arany emberrel kapcsolatban. Az Egri csillagokkal sem igazán voltam emlékeim szerint jóban, de már nem igazán emlékszem rá, csak úgy nagyon az alapsztorira. Az ember tragédiája sem épp a nők prezentálásáról híres, de annak elnéztem, az valamiért azóta is nagy kedvenc nálam. :D
      Én is gyűjtögetek majd a tiedről :))
      És köszönöm, hogy elolvastad! <3

      Törlés