2016. december 10., szombat

Am I in love with you or am I in love with the feeling? 1. fejezet



Mi történik akkor, ha a Tokyo Ghoul szereplőit beledobom egy modern, gimis világba? Ne kérdezzétek. Ez. Így. Jött. És. Most. Itt. Van.
Szóval Tokyo Ghoul, gimis, nem!ghoul AU. Páros: Uta/Kaneki, illetve még lesz valami a végén, de az titok.

A cím Justin Bieber és Halsey közös, The Feeling című számának két sorából jött létre. (Nem, nem ezt csatolom hangulatzenének. Ez majd később jön.)
Elöljáróban: cukorromantikus gimis-slash, a próbáljuk-meg-az-összes-gimissztori-klisét-belepréselni-egy-regénybe-elv alapján.

Zene: https://www.youtube.com/watch?v=vStjmYxetY0 (választás oka: nem kapcsolódik a történethez, de jól hangzik a dal...)


*

Fehér haja jólfésült kisfiúsan áll, kicsit össze van borzolódva – szél volt, ahogy jött reggel. Kinyitja a szekrényt, ezernyi dolog hullik ki belőle: töripuskák, emlékeztetőüzenetek, pár tankönyv és egyéb lényegtelenségek. Ezeket gyorsan visszadobálja. Beleteszi a kabátját, elvégez pár utolsó simítást a ruháján, vet egy pillantást a szekrénybe ragasztott órarendre és becsapja a vasajtót. Az összes tanár idegösszeomlást kap ettől a zajtól, de azért minden gyerek így csinálja. Ha belegondol, tavaly nem merte volna megtenni, de idén, idén a dolog már más. Egyszer még beírást is kapott érte, pár héttel ezelőtt. Anya erről nem tud. Ha anya megtudná, nagyon haragudna rá. És anyát nem dühítheti fel, mert anya rengeteget segít neki, ha bajban van. Anyának így is elég gondja van, nem szeretne még fia apró csínytevéseiről is részletes beszámolót kapni. Szóval becsapja az ajtót és kiveszi a kulcsot, amit ugyanazzal a lendülettel a táska mélyére süllyeszt. Már úgyis csak délután fog kelleni neki. Félvállon viszi táskáját. A szekrénytől pár lépésre a folyosó végi szemetesbe dobja reggeli kávéja műanyagpoharát. Majd elsiet órára.
Ő Kaneki Ken, a 10. B-ből. Azt mondják, furcsa gyerek. Néhanapján színes ruhákban jár, életvidám és mindenkire vigyorog, másnap meg még tán a haját is feketére festené –ha tehetné. De anya nem engedne meg neki még egy ilyen húzást, azt mondaná, nincs rá elég pénzük. Egyébként a srác haja eredetileg fekete. Ballagási ajándéka volt a festés. Anya azt mondta, majd ráun és egy idő után visszatér a régi hajszínéhez, de úgy tűnik, ő nem nagyon akar lemondani a fehérről, már körülbelül két éve. Szereti ezt a színt, mert úgy érzi, illik hozzá.
Amúgy mielőtt bárki azt hinné, nincs olyan rettenetes anyagi helyzetben. Csak amióta apa nincs velük, azóta anyának nagyon sokat kell dolgoznia. De anya szeret dolgozni. Már-már brutális, mennyire imádja a munkáját.
Amolyanféle közepes tanuló, bizonyos tárgyakat nagyon utál, másokból kitűnő és versenyzik is. Ilyen az irodalom. Az irodalmat például nagyon imádja. Főleg az a rész érdekli, amikor olvasmányokat vesznek, minden szünetben ugrik a tanárhoz és kérdezi, mit javasol neki a könyvtárból.
Tehát Kaneki Ken nem örül, hogy már megint az emeleten lesz az órája, ráadásul szokásához híven késésben van. Az csak egy pluszt ad a dologhoz, hogy gyűlöli a kémiát, amiből versenyre kell mennie ma délután, hogy legyen valami, amire jobb jegyet adhat neki tanára. És a jobb jegy fogalma a hármas. De legalább ezt az egyetlen órát hétfő reggelente végigaludhatja, vagy felkészülhet az irodalomra Rize-sannal, mindenidők legcsodálatosabb magyartanárával. Mosolyognia kell, ha erre a kedves órára gondol, a kedves tanárnővel együtt. Ez szerencséjére kellő erőt ad a kémia túléléshez és ahhoz, hogy ne rohanjon ki a diákjait rettegésben tartó Yamori tanár úr órájáról. Az osztályban ezzel a gondolattal nincs egyedül, a mellette ülő szőke, frufrus lány remegve mered a füzetébe és a lap szélére apró, fortyogó lombikokat rajzolgat, amíg a tanára észre nem veszi, és el nem húzza az asztalról a füzetet. A lány kinéz frufruja mögül, farkasszemet néz a tanár úrral és érezhetően egyre jobban remeg, karja libabőrös lesz. Főként attól fél, hogy ki lesz hívva felelni. Mindenki fél, hogy egyszer kihívják a táblához és hibátlanul kell teljesítenie, ami egyenlő a lehetetlennel. Bár mindig mindenki megússza a dolgot tíz perc után, mert akkor Yamori beleun a diák motyogásába, helyre küldi, anélkül, hogy jegyet adna neki, és kihívja Kanekit. Mindig Kanekit, mert ő ül a tanári asztallal szemben. Gyűlöli, ha valaki az asztalával szemben ül, ezáltal megzavarva a magánszféráját. Így hát ő kapja a legtöbb rossz jegyet. Összeteszi a két kezét, ha év végén kettessel átbandukol – az átmegy túl erős kifejezés lenne arra, ami a kémiaosztályzatainak átlagát illeti. Most viszont esélyt kapott egy, már egész szépen díszelgő hármasra.
A lány eközben falfehéren sétál a táblához és kezébe kapja a krétát. Kaneki már tudja, hogy ma ismét szörnyű napja lesz. Már készül rá, hogy ő fogja folytatni az atomok felrajzolását. A lány megbotlik, majdnem elesik egy táskában. A hátsó padból horkantásnak álcázott gúnyos nevetés hallatszik. Touka mély megvetést érez a szerencsétlen kiválasztott iránt. Touka kábé mindenki iránt mély megvetést érez, legyen az osztálytárs, tanár, a zebrán őt át nem engedő buszsofőr. Touka egyébként ott lakik Kanekiék utcájában, gyerekkori barátok, bár a lány őt sem szokta kímélni megjegyzéseitől, már hozzászokott. Mondhatni, jóban vannak.


Mikor végre kicsöngetnek az örökkévalóságig tartó óráról, mindenki iszkol ki a teremből. A tanár megállítja Kanekit, utána üvölt, hogy megbuktatja, ha elfelejti a versenyt.
- Küldök melléd egy segítőt, mert tudom, hogy magadtól semmire nem mennél! A tavalyi évben ő vett részt, bár ez nem azt jelenti, hogy annyira érti, de az biztos, hogy jobban, mint te!
A fiú már ettől megszégyenítve érzi magát. Vörösödő arccal rohan ki a teremből. A történtek után áldás az irodalom, és Rize tanárnő, amint belép a tanterembe. Cipője kopog a padló linóleumán, körülötte drága parfüm illatfelhője, hóna alatt tankönyv. Kedvesen int diákjainak és megigazítja piros szemüvegét.
- Szép, jó reggelt, drágáim! – köszönti az osztályt – Milyen csodálatos időnk van ma is! – a mosoly még akkor se hervad le az arcáról, mikor látja, hogy erre a mondatra mindenki elhúzza a száját, ugyanis konkrétan semmi szépet nem lehet találni február elején odakint, és még hosszú heteket kell várni az első, kellemes napsütésre. De azért egy pillanatra jól esik elhinni Rize-sannak, hogy ez a nap is ugyanolyan szép, mint az összes többi olyan, amit nyáron otthon lehet tölteni a barátok társaságában. - Valami kérdés gyerekek? Semmi? Mit olvastatok, kiről szeretnétek ma tanulni, egyebek? – folytatja azonos lelkesedéssel. Természetesen már megszokta, hogy soha senki nem fog válaszolni neki, így ezt már nem is várja el. Bár minden esetre, hátha akad egy válaszadó, felteszi kérdéseit. Talán ettől van meg órájának kellemes bája.
Pár perc csend után belekezd hosszú bemutatójába, mint mindig, lelkesen magyaráz, hozzá gesztikulál kezeivel, ezüst gyűrűi csillognak minden egyes mozdulatnál, lila szemei kíváncsian pásztázzák a tanulókat, miközben felolvas, mesél, mesél, mesél…
Egyedül a csengő szakíthatja félbe. Kaneki ismét rá kell, hogy jöjjön, álom marad az, hogy egy irodalomórának soha ne legyen vége. Ugyanúgy marad álom az is, hogy valami csoda folytán Yamori közölje vele, hogy mégsincs rá szükség a kémiaversenyen és mehet haza Touka társaságában. Nem mintha annyira vágyna rá, hogy a lánnyal legyen, mert annál undokabb a társasága. De inkább hallgatná a lekezelő hangnemet, és a jellegzetes, horkantásszerű nevetést, mint szenvedjen a vegyjelek és képletek társaságában pusztán azért, hogy részvétel gyanánt kaphasson jó jegyet, ami átsegíti évvégén. Ráadásul délután háromkor, mikor mindenki azt beszéli, hogy kit kísér haza, melyik házival kezdi délután, kinek segít annak megoldásában és mit kap a segítségért, Kanekinek jogosan nincs semmi kedve felkullogni az emeletre és ott ülni a feladatok fölött hosszú órákig.
Nagy levegőt vesz, mikor a terem ajtaja előtt áll, majd kopogás nélkül benyit és ledobja a táskáját a hozzá legközelebb lévő padhoz. Kiveszi zsebéből a telefonját, még rápillant, megnézi hány óra van, majd az asztalra csúsztatja azt is, és kipakol. A nagy terem, melyben zengeni szokott Yamori hangja, most csöndes, csak néhány gyerek dolgozik különböző sarkokban a feladatlapokon. Kaneki már érzi, hogy mindenki jobban tudja nála az anyagot. Kicipzározza a táskát és elővesz pár tollat. Leül.
Percekig csend van. Feltűnik neki, hogy a tanulók kettesével ülnek a lapok fölött, egyikük segít a másiknak. Többnyire inkább elmagyarázza, mit kellene csinálni vagy egyenest lediktálja a feladatot. Aztán a legváratlanabb pillanatban kinyílik (kicsapódik) az ajtó. Kaneki azt hiszi, tanára üvöltését fogja egyből meghallani, már fel van készülve rá. Ám, ehelyett egy punk srác lép be, márkás fejhallgató a fején, rágózik, buborékot fúj belőle. Fekete haja a baloldalon felnyírva, a jobbon hosszúra hagyva, hátul összefogva a maradék. Ahogy leveszi a fülest, láthatóvá válik, hogy egyik füle tele van tűzdelve ezüstös, apró fülbevalókkal. Szemöldök- és ajakpiercingje van. Tipikus lázadó külső.
Int egy-két lánynak, majd körülnéz fürkésző tekintettel. Vöröses szemei végül megakadnak Kanekin. Egyéb kérdés vagy engedélykérés nélkül leül mellé.
- Szia, te vagy a tízbés srác, akinek segítenem kéne a versenyben, ugye? Bocs’ a késésért. – kézfogásra nyújtja a kezét – Uta vagyok, egy évvel fölötted járok, szintén a bébe.
Kaneki igyekszik leplezni meglepettségét. Egy stréberre gondolt egyből, mikor Yamori üzente, hogy segítőt küld. Egy olyanra, aki a tanárok összes kívánságát teljesíti. Uta viszont egyáltalán nem ilyennek néz ki.
- Kaneki Ken – mondja, és kezet ráz a fiúval. Pár percig csendben nézik egymást.
- Na, mi lesz? Elkezdjük? – kérdezi Uta türelmetlenül – Sietnem kéne haza… - nem fejezi be mondatát, mert addigra Kaneki kerít egy feladatlapot és dolgozni kezdenek.
Ahogy ránéz a lapra, a neve felírásánál nem jut tovább.
- A kérdést sem értem – kezdi reménykedve Utára nézve, aki erre kvázi kicsavarja a kezéből a tollat és maga elé húzza a papírlapot.
- Ez könnyű, megcsinálom – mondja és írni kezd. Közben halkan motyogja a leírandó gondolatokat. Unottan rágja a rágót, néha buborékot fújva vele. Úgy csinálja a feladatokat, mintha minden nap a kémiával töltené a szabadidejét. Kaneki követni sem tudja, olyan gyorsan ír.
Egy fél óra múlva szól, hogy készen van. A fiú elé tolja a lapot.
- Tedd az asztalra, és mehetünk haza. – arcán diadalittas mosoly ül. Fölkapja a cuccát – Hát, Kaneki Ken, örülök, hogy megismerhettelek! – int kezével, majd kisétál a teremből.


Kaneki ugyanolyan kedvetlenül megy haza, mint ahogyan reggel jött. Haja a szemébe lóg, tekintete unott és fáradt. Majdhogynem sötét van, mire hazaér.
- Szia, anya, megjöttem! – köszön be a dolgozószobába, majd felsétál az emeletre. Mielőtt becsukná maga mögött az ajtaját, lekiált a nőnek – Vacsorára jó lesz egy hamburger! – válaszként elégedetlen morgás hallatszódik. Anya nem szereti, ha egészségtelen ételekkel tömi magát. Anya annak sem örül, hogy ennyire keveset látja őt, ám már beletörődött abba, hogy a munkája mellett soha nem lesz annyi ideje gyerekére, mint amennyit szeretne. Ezt tudják mindketten. És ezért néhány év alatt elhidegültek egymástól. Pár mondatos beszélgetések zajlanak csak köztük, minden nap ugyanazok az elismételt kérdések, inkább illemből feltéve. Annyira egyiküket sem érdekli a másik napja, vagy az időjárás.
Anya szerint Kaneki antiszociálissá fog válni, mert nem tölti az összes szabadidejét a barátaival. Őszintén aggódik fiáért, életében az egyik legfájdalmasabb dolognak érzi, hogy nincs ideje még a saját gyerekére sem.  Anya a versenyről nem tud. Fölösleges lenne elmondani neki, csak azt hallgatná tőle, hogy miért ment el, ha abból nem fog semmi haszna származni, mert úgysem jó kémiából. Félti minden kudarctól – talán ezzel akarja jóvátenni, hogy nem foglalkozik vele. Így szobája kellemes környezetében előkap egy könyvet a polcáról és olvasni kezd. Minden délután és este ezt csinálja.
Aztán fölmegy Facebookra, megnézi az értesítéseket. Uta bejelölte. Megmosolyogtatja a dolog – valaki, akinek talán egyszer eszébe jut ráírni. Vissza is jelöli, amilyen gyorsan csak tudja. A srácról egyébként semmi érdekes dolog nincs fent az interneten. Konkrétan semmi nincs róla fent. Talán egy több éves profilkép, ahol még a haja „normális” volt, és feleennyi piercinget hordott, bár stílusa már látszott kibontakozni. Még van néhány születésnapi köszöntés, amiket nem válaszolt meg. Unottan kiikszeli az oldalt, majd megnyomja a leállítás-gombot, és lehajtja a laptop fedelét.
Később eszébe jut, hogy házit kellene írnia, tanulnia kellene, mert Rize holnap feleltet magyarból, és miután senki sem tanul az órájára, ő is mindig Kanekit választja ki. Időközben anya fölviszi neki a vacsorát, amit a könyv fölött jóízűen elmajszol. Olvassa a feladott leckét, sorról sorra bemagolja, közben az esze már rég máshol jár. Meglepve tapasztalja, hogy valamilyen szinten érdekli a kémiaverseny eredménye, kíváncsi rá, hanyadikok lettek Utával. Eldönti, holnap, bár szerencséjére nincs kémia, felmegy az emeletre, és megnézi, kiteszi-e Yamori ez eredményeket.


A versenyben elért pontszámokat csak egy hét múlva tűzik ki a tanári mellett álló hirdetőtáblára. Sajnos a nap végéig szinte lehetetlen odaférni, minden szünetben ezren tolonganak kíváncsian nézelődve, így nincs más választás, mint ottmaradni az órák után, és akkor megnézni. Persze nem a verseny érdekel mindenkit annyira, inkább a különböző klubok kiírásai keltenek fel nagy érdeklődést.
A mai nap viszonylag rövidnek mondható a maga öt órájával, így Kaneki pár osztálytársával dél körül már az iskolai ebédlő kapuja előtt tolong, várva, hogy végre kinyissák azt, és becsődülhessenek a nagy, és mindig visszhangos terembe. Nem mintha annyira finom lenne az ottani kaja, folyton valami hal van, amit napról napra jobban lehet utálni.
Szóval a sorba mellé egyszer csak betolakodik Uta, arrébb tolva pár bámészkodó osztálytársat, köztük Kanekit is. Miután kilökte a sorból, szemeivel keresni kezdi, amíg a fiú a háta mögül rá nem köszön.
- Szóval itt vagy! – jegyzi meg rosszallóan. Nyilván arra végképp nem számított, hogy annyira kereste Kanekit, hogy észre sem vette, hogy mindvégig mögötte volt. – Láttad a versenyhíreket? – ugrik neki egyből a kérdéssel.
- Hát, szerinted oda lehet férni? – kérdez vissza a fiú.
- Én meg tudtam nézni. Ezek szerint igen.
- Na, az nagyon jó, mert én egész nap nem tudtam a tábla ötméteres körzetébe se kerülni. Viszont, ha már itt vagy, és tudod, elmondhatod az eredményt. Tudom, hogy azért jöttél. – és ezzel a mondattal Uta meg lett fogva. Hirtelen semmi nem jut eszébe, amit visszamondhatna, így csak kiböki, hogy:
- Ja. Kaneki, te egy zseni vagy! Megnyerted! Illetve megnyertük, illetve megnyer… - ez egy szép oltás lehetne, ha nem szólnának közbe.
- …ted. – fejezi be Kaneki a mondatot komoran. Lehajtott fejével a padlót bámulja unalmasan. Gondolkozik a jövőjén. Az élete értelmén, ami eltűnni látszik, ahogy a fejébe véglegesen befészkeli magát a kémiaverseny gondolata. Yamori nem fogja ezen túl békén hagyni, gyakorolnia kell majd, meg kell valahogy egyáltalán értenie az anyagot.
Uta hasonló reményveszettséggel néz rá. Sajnálja a beszólását, nagyot csattanhatott volna, de ezek szerint túl kiszámítható volt.


Az a megnyerés valójában egy második helyezést jelent. Uta, elmondása szerint csak azért hazudta, hogy elsők lettek, hogy még nagyobb meglepettséget láthasson Kaneki arcán.
- Ha ennyire tudod ezeket az anyagokat – kezdi Kaneki, még mindig megsemmisülten bámulva a kiírást, amely szerint április tizedikén lesz az országos döntő, amire bejutott -, megmondhatnád, mit csináljak, hogy addig megértsek valamit ebből az egészből?
Uta megint meg lett fogva a kérdéssel. Kettő-null, Kaneki javára. Rájön, hogy frissítenie kellene a gyors és ütős válaszok tárházát az agyában. Végül semmi más nem jut eszébe, úgyhogy benyögi, hogy ő majd korrepetálja, és felkészíti. Ezt még ő sem gondolja komolyan, addig a percig, amikor meg nem látja a fiú szemeiben a reményt, hogy majd nem fogják megbuktatni.


- Te is a parkon mész keresztül? – kérdezi Kaneki. Uta bólint. A suli előtt állnak.
Pár méterrel arrébb Uta elővesz egy szál cigit a táskájából, és rágyújt.
- Egyszer Yamori észrevett. – kezdi mesélni kaján vigyorral – Pár osztálytársammal voltunk kint, gondolhatod milyen érzés volt. Azt hittük, egyből visz az igazgatóhoz, de végül egy szót sem szólt. Mi meg futottunk keresztül a parkon, nehogy üldözzön minket. – Majdnem nevet, ahogy mondja.
Kaneki reakciója csak egy halk „Ühüm”. Ő ezek szerint nem találja annyira viccesnek a történetet, és ezt Uta is észreveszi rajta. Folytatja mondandóját – Tudom, hogy nem akkora sztori, neked biztos vannak durvább eseteid is, csak gondoltam, valamivel dobni kéne a hangulaton. Elég szar így, hogy csöndbe’ sétálunk, és csak nézünk ki a fejünkből. Lehet, hogy neked érdekes, bár ezt kétlem. – megint egy kis csönd következik, szív egyet a cigarettán, majd újra megszólal – Ümm, gondolom szoktál zenét hallgatni. Miket szeretsz? Milyen filmeket nézel? Van-e kedvenc tanárnőd? – a nyomatékosítás kedvéért vigyorogva oldalba böki.
Kaneki elég meglepőnek tartja a fiú nyitott viselkedését. Igazándiból szeretne vele beszélgetni, csak nincs hozzászokva ehhez, hogy az emberek foglalkoznak vele, és még érdekli is őket, hogy mit szól a történeteikhez. Ő inkább a beszélgetésben a hallgató fél, és úgy tűnik, ez most sem lesz másképp, ugyanis odaérnek a buszmegállóba, ahol Uta előkeresi a fülesét, és fölszáll a tömött buszra. Még mielőtt bezáródik az ajtó, kikiált:
- Péntek délután megvársz, viszek kémiacuccot!

A busz elindul, Kaneki pedig hazasétál. Van három dolog az életben, amit soha nem vallana be Utának - Egy: hogy szerinte Kamishiro Rize a gimi legjobb tanára; Kettő: hogy soha nem néz semmilyen filmet, inkább olvas; Három: és hogy a Mejibray a kedvenc bandája.

*

Véleményeket kíváncsian várok OwO

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése