2020. október 3., szombat

Write TAG Brukútól

Most kivételesen egy TAG-et hoztam, amíg készülnek a montázsok az újabb novellákhoz.

Egy éve már biztos ülök rajta, addig-addig sikerült áhítoznom a szabadidőről, hogy annyit kaptam belőle, ami már káros. Köszönet a TAG-ért Brukúnak! <3


Szabályok:

1. Másold be a szabályokat és a kérdéseket a bejegyzésed elejére!
(Ha másolásvédelem van az oldaladon, jelöltjeidet irányítsd a Tintaszerkezetek oldalra, innen el tudják vinni a dolgokat.)
2. Linkeld annak a nevét, aki jelölt téged!
3. Válaszolj a kérdésekre!
4. Ha van ötleted, használd ki a +1 lehetőséget!
5. Jelölj te is bloggereket a játékra és linkeld az oldalukat!
6. Értesítsd őket a jelölésről!

A kérdések:

Mit találsz ki előbb, a cselekményt vagy a főszereplőt (vagy valami mást)? 
Általában egyszerre a kettőt. Van egy főszereplőm vagy -szereplőim, akik már a fejemben össze vannak nőve a történetükkel. Nem is tudnám elképzelni őket másban, ahogyan a cselekmény sem lenne ugyanaz, ha más szereplőkkel dolgoznék. Mellékszereplőket viszont később találok ki a történethez.

Milyen karakter volt az első történeted főszereplője?
Az első történetem sajnos nincs befejezve, ezért nem elérhető a blogon, meg gyakorlatilag máshol se. Majd egyszer megosztom a nagyvilággal, még mindig kerekedik a sztori a fejemben, még mindig vannak hiányzó pontok, de meg akarom valósítani azt a regényt. A főszereplője egy fiatal lány, akire rá akarnak erőltetni egy olyan életet, amitől a hideg futkos a hátán. Egyébként egy kedves, barátságos lány, kissé lázadó típus, benne van a fiatalok világmegváltó vágya. És tudom, ez eddig kínosan átlagosnak hangzik, viszont azzal csavartam meg a sztorit, hogy az összes szereplőjét minél emberibben, komplexebben állítom be. Tehát a "jó" hősnő tele van jellemhibákkal - mérhetetlenül önző és érdekérvényesítő, kicsit narcisztikus, szeret a világ közepe lenni. A regény pedig azt fogja bemutatni, hogy ez a személyiség milyen helyzetekben előnyös, és milyenekben nem egy fantasy világának kimeríthetetlen keretei közé zárva.

Ha már több sztorit is írtál, felfedezel-e utólag visszagondolva hasonlóságot a főszereplőid közt?
Igen, azért van jó sok szereplőm, akiknek a személyisége egymásba játszik. Ennek az a fő oka, hogy szeretek egy-egy adott személyiségjegyet több, eltérő szituációba bedobni, aztán valami irodalmi igénnyel kielemezni (helóó pszichológia szak).

Hogyan alkotod meg őt, van-e rá módszered?
Nem igazán van egy adott módszerem, mindig máshogy alakul ki a fejemben, hogy milyen lesz egy szereplő.

Szerinted mitől lesz “működőképes” egy főszereplő?
Attól, hogy olyan személyiségjegyekkel rendelkezik, amik képesek reagálni a történet világával.

Mit gondolsz arról, hogy “a főszereplő legyen szerethető”?
Vegyes érzéseim vannak ennek a kapcsán, nagyon attól függ, hogy mit követ el, és azt hogyan teszi. Van, amikor kifejezetten jót tesz a sztorinak, de akkor az kell, hogy maga a történet, a karakter környezete fenntartsa az érdeklődésem. Szóval nekem kell valami kapaszkodó, amitől az adott történet maga szerethető.

Jártál-e már úgy, hogy a karaktered önállósította magát és másfele vitte a történetet, mint ahogy eltervezted? Mit teszel ilyenkor?
Persze, néha megszivatnak a kis gonoszok. :D Általában engedek neki, a Bath Bomb című novellámban nem voltam erre hajlandó nagyon sokáig, de végül legyőzött a két főszereplő. Meg nálam legtöbbször a befejezés maga van meg először, következik a karakter(ek)ből és a világból, amibe megalkotom őket.

Olvasóként milyenfajta főszereplők fognak meg / érdekelnek igazán? Befolyásolja-e ez, hogy te milyennek alkotod meg a tieidet?
Olyanokról szeretek leginkább olvasni, akik valamilyen szempontból misztikusak, már a történet elején rengeteg megmagyarázhatatlan dolog veszi őket körbe.
Tekintve, hogy amolyan fanfictioníró-féleség vagyok, képes vagyok egész létező karaktereket áthúzni egy általam alkotott cselekménybe - elég durva befolyásoló erő, azt hiszem. :D

Fedeztél-e már fel hasonlóságot saját magad és a főszereplőd közt? Vagy törekedtél-e erre szándékosan?
Szándékosan soha nem tettem ilyet, de előfordult már, hogy az adott karakter bizonyos vonásaiban hasonlított rám. Ennek ellenére azt gondolom nem igazán jellemző, hogy hasonlítsanak rám, nem szeretek magamról írni. Mármint úgy, hogy a saját történetem rólam szól.

Van-e valami érdekességed, gondolatod a főszereplőkről, amit elmesélnél? : )
Talán az, hogy le szoktam rajzolni őket, amikor már megvan a fejemben, hogy milyen a külsejük. Ezáltal kézzelfoghatóbbá - pontosabban megírhatóbbá - válnak számomra.

Brukú kérdése: Mintáztál-e élő emberről karaktert?
Volt rá példa, és biztosan lesz is. Olyan, hogy egy az egyben papírra vetettem valakit, talán egyszer történt, de külső-belső vonásokat szoktam összegyúrni általam ismert (vagy csak valahol látott) emberekéből. Illetve, fanfic esetén a szereplőt játszó színész filmbeli külsejét és a filmben hozott jellemét igyekszem minél pontosabban visszaadni az írásaimban.

+1 Bármit kérdezhetsz, ami a témához kapcsolódik. (De ne felejtsd el ezt a szöveget is bemásolni, hogy a te jelölted is kitalálhasson valamit!)

Az én kérdésem: Szoktál bármit készíteni a szereplődnek vagy akár a szereplőd nevében (moodboard, instaoldal, tumblr oldal, pinterestes tábla, stb.)?


Ezt ennyi idő után már kínos lenne továbbküldeni, de aki érzi magában az erőt és a kedvet, hajrá, és kíváncsian várom a linkeket és/vagy kommentben megírt válaszokat! :)


2 megjegyzés:

  1. Szia Eszter,

    Húhhh, hát ténylet nem most volt ez a TAG, én meg is feledkeztem róla. :D
    Örülök, hogy mégis volt időd rá és megcsináltad. Tetszettek a válaszok. Annak ellenére, hogy szoktalak olvasni, jó volt a személyes véleményedet is látni a Hogyan-készült oldalról. :)

    És köszönöm a megosztás is.

    Üdv:
    Brukú

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm, hogy elolvastad, és köszönöm, hogy kihívtál rá annak idején, egy élmény volt megcsinálni. <3 :)

      Törlés